מרכז המוסיקה

המרכז המוזיקלי המקצועי ע"ש מרת הניה רבקה רסקין ע"ה, הוקם במסגרת פעילותה של עמותת "מזמור רבקה" למען הקהילה, מתוך הכרה במוזיקה כגורם חשוב ומהותי בנפשו של האדם ואמונה בשינוי לטובה שתיצור אצל מי שיעשה בה שימוש. המרכז מתעתד להעניק לימודים גבוהים ומקצועיים בתחומי המוזיקה הרבים, בינהם מחול, נגינה ושירה. המרכז מציע חוגים ברמה גבוהה, לצד השתתפות סמלית מסובסדת – עם המבט לקהילה.

המוזיקה ביהדות

לניגון יש כח מיוחד: כולם יכולים להתחבר אליו, אפילו אם המנגן והשומע דוברים שפות שונות. לנגינה משמעות רבה בתנועת החסידות עוד מימי היווסדה על ידי ה"בעל שם טוב" הקדוש, ואמרות חסידיות רבות נאמרו על יחודו של הניגון ויכולתו לרומם את האדם: "לכל מנעול מפתח משלו, אולם בידי האומן מפתח כללי, שבו הוא יכול לפתוח את כל המנעולים; זוהי הנגינה", "בכוחו של הניגון לחלץ את האדם אף מן הבוץ העמוק ביותר". רבי שניאור זלמן מליאדי, המוכר בכינויו "בעל התניא והשולחן ערוך" כותב: "הלשון היא קולמוס הלב והניגון הוא קולמוס הנפש".

ניתן ללמוד על הניגון פעמים רבות מתוך המקורות היהודיים. את כלי הנגינה נוכל למצוא כבר בספר בראשית, כאשר בספר שמות אנו למדים על שירת מרים, בעת קריעת ים סוף. בבית המקדש אשר בנה שלמה המלך, בנו של דוד "נעים זמירות ישראל", היו משמרות של בעלי שיר ונגינה. בתלמוד מסופר על חזקיהו המלך שהיה ראוי להיות משיח, אם רק היה אומר שירה על הניסים שנעשו לו.

המוסיקה ככלי חינוכי התפתחותי

במערכת החינוך הישראלית העכשווית, כמו רבות בעולם, רווחת ההבנה כי המוזיקה היא אחת מצורות המבע האנושיות הטבעיות, העשירות והמורכבות ביותר. היא חלק בלתי נפרד מחיינו, ובאמצעות צלילים היא נותנת ביטוי הן לחוויית העולם הסובב אותנו והן לעולם החוויות הפנימי האישי. המוזיקה היא צורך אנושי בסיסי שיש לו ביטוי חשוב ועמוק בחיי הפרט ובחיי החברה גם יחד.

אנשי חינוך רואים בחינוך מוזיקלי כערוץ התפתחות חיוני, המשלים את ערוצי ההתפתחות האחרים של האדם בשנות התעצבותו. ערוץ התפתחות אינטגרטיבי זה מקנה כלים ומיומנויות ייחודיים, שאינם מטופלים ומטופחים בדרך כלל על ידי ערוצי ההתפתחות האחרים. חוץ מחשיבותה העצומה של המוזיקה בפיתוח כישורי הפרט, לפעילות המוזיקלית משמעות חברתית חשובה ביותר. הנגינה והשירה בקבוצה, ההקשבה האקטיבית והפעולה הגופנית המתואמת מחדדות ומעמיקות את כישורי האינטראקציה החברתית של הקבוצה ואת יכולותיה לפעול בצורה מתואמת ואיכותית.

הפעילות המוזיקלית מצריכה יכולות מורכבות ביותר ותובעת שילוב של כישורים קוגניטיביים, רגשיים ופסיכו-מוטוריים. לעומת רוב התחומים האחרים, המדגישים היבט זה או אחר של כישורי האדם, המוזיקה בכלל והביצוע המוזיקלי בפרט יוצרים אינטגרציה בין כישורים הנבדלים מאוד זה מזה, כישורים שלרוב אינם באים לידי שילוב ותיאום. מחקרים רבים מצביעים על כך שעיסוק פעיל במוזיקה תורם גם לקידום כישורי למידה בתחומים שלכאורה אינם קשורים למוזיקה. בפן הרגשי, שימוש מושכל בפעילות מוזיקלית יתעל רגשות, ימתן דחפים, יפחית מתחים וינתב אנרגיות לכיוונים חיוביים ובונים.

 

את המנגינה הזאת אי אפשר להפסיק.